ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ

 
Składniki:   Wykonanie:
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • szczypiorek
  • 50 dag kiełbasy
  • 5 kromek pieczywa pszennego (np. chleba tostowego)
  • masło
  • mleko
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Papryki wydrążyć i pokroić w paski, szczypiorek w paski długości 3 cm, kiełbasę także w paski, pieczywo w kostkę, czosnek drobno posiekać. Poddusić na patelni papryki przez kilka minut aż trochę zmiękną, przyprawiając w międzyczasie. Następnie poddusić szczypiorek. Ok. 3/4 szklanki mleka wymieszać z 2 łyżkami roztopionego masła i polać tym pokrojone pieczywo. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć paprykę, szczypiorek, kiełbasę, czosnek i pieczywo. Całość posypać suto startym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. w temp. 200°C.

Bon appétit!

powrót do menu