PIERŚ KURCZAKA PO TOSKAŃSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 0,5 kg piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • średnia czerwona papryka pokrojona w paski
  • ok. 40 dag pokrojonej fasolki (wcześniej namoczonej, by skrócić czas gotowania)
  • olej
  • drobno posiekana cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia suszona, pieprz, sól
Na oleju dusić mięsko z czosnkiem dopóki nie straci ono swego różowego koloru. Zdjąć z patelni, a wrzucić na nią ziemniaki, cebulę oraz paprykę i dusić na małym ogniu ok. 5 min. Następnie dodać koncentrat i fasolę - jeśli całość jest zbyt gęsta, dolać wody. Chwilkę podgrzać na dużym ogniu, dopóki całość nie zacznie "wrzeć". Zmniejszyć całość i dusić dopóki wszystkie warzywka nie zmiękną. Pod koniec przyprawić i dodać mięsko.

Porcja dla 4-5 osób.

Bon appétit!

powrót do menu