KURCZAK PIECZONY PO NIEMIECKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • masło lub margaryna
  • m±ka
  • bulion lub rosół
  • mleko
  • ¶wieży sok z cytryny
  • ugotowany i ods±czony makaron
  • ugotowane i pokrojone w kostkę piersi kurczaka
  • starty parmezan lub inny żółty ser
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Roztopić masło (margarynę) w do¶ć głębokim garnku. Do roztopionego masła dodać m±kę, wymieszać. Następnie dodać mleko i bulion. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, mieszaj±c przez ok. 10 min. Dodać sok i przyprawy. Połowę tak przygotowanego sosu wymieszać z ugotowanym makaronem. Rozgrzać piekarnik. Włożyć makaron z sosem do naczynia żaroodpornego, na to położyć kostki kurczaka, polać pozostał± reszt± sosu, posypać startym serem. Piec aż ser zacznie puszczać b±belki, a cało¶ć nabierze zarumieni się (ok. 30 min.). Podawać gor±ce.

Bon appétit!

powrót do menu