KURCZAK Z MIĘTĄ I SERKIEM HOMOGENIZOWANYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 4 piersi kurczaka
  • 8 plasterków surowego boczku
  • ok. 75 g serka homogenizowanego
  • pół startego jabłka
  • 0,25 łyżeczki mięty
  • bardzo drobno pokrojona cebulka
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka szczypiorku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek
W każdej piersi zrobić otworek tak, by powstały "kieszonki". Wymieszać serek, jabłko, cebulkę, miętę, czosnek, szczypiorek, sól i pieprz. Tym farszem wypełnić każdą pierś, obwinąć też każdą plasterkami boczku. Umieścić w dość płaskim naczyniu, nasmarować oliwą i sokiem z cytryny, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec aż boczek się zarumieni (ok. 30 min.).

Bon appétit!

powrót do menu