- 3 piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 20 dag białej kapusty
- 20 dag kapusty pekińskiej
- 1 główka brokułów
- 2-3 duże marchewki
- 1 puszka mandarynek, brzoskwiń, ananasów lub koktajlu owocowego
- 0,5 słoika papryczek pepperoni (czerwonych i zielonych)
- opakowanie sosu słodko - kwaśnego Knorra (niekoniecznie)
- sos chili
- chili w proszku
- masło
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szklanka ryżu
- szklanka groszku zielonego
|
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i
wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego.
Smażyć ok. 5 min. tak, aby kurczak lekko się przyrumienił, ale
nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry
ząbki czosnku i łyżkę miodu. Całość smażymy na bardzo wysokim
ogniu, cały czas mieszając ok. 2-3 minut, kiedy to miód zacznie
bardzo sie pienić, a kurczak nabierze brązowej barwy. Zawartość
patelni przerzucamy do średniego garnka.
Na tej samej patelni na odrobinie wody i masła lub oleju smażymy po kolei:
pokrojoną w paski kapustę białą tak, aby się lekko zeszkliła i
zmiękła; pokrojoną w cieniutkie plasterki lub paseczki marchew,
posiekaną kapustę pekińską, małe różyczki brokułów. Wszystkie
warzywa smażymy osobno do tego momentu, aż zmiękną, ale nie
stracą koloru i dodajemy do wcześniej usmażonego kurczaka.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego kurkumę.
Chwilę mieszamy, aż przyprawa straci smak i zapach. Następnie
wsypujemy ryż i na dużym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy do
momentu, aż całkowicie się zeszkli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy
odrobinę soli. Dodajemy zielony groszek. Doprowadzamy całość do
wrzenia na bardzo dużym ogniu (często mieszamy), a następnie
zmniejszamy go do minimum i przykrywamy ryż pokrywką (nie mieszamy
już ryżu w ogóle). Po ok. 20 min. woda powinna zniknąć, a w
garnku utworzą się charakterystyczne otwory, przez które będzie
ulatniała się resztka pary. Palcami - rozgniatając jedno ziarenko
ryżu - sprawdzamy czy jest on już wystarczająco miękki. Jeśli
tak, odstawiamy na bok rondelek, jeśli nie - dolewamy odrobinę
wrzącej wody i znów przykrywamy.
Kiedy ryż będzie gotowy, zabieramy się z powrotem za kurczaka.
Do garnka z mieszanką warzyw i kurczaka dodajemy owoce z puszki
(ananasy i brzoskwinie trzeba pokroić w kostkę) łącznie z syropem.
Dusimy całość przez ok. 5-10 min., a następnie dodajemy papryczki
peperoni (w całości) i rozrobiony z połową szklanki wody - sos
słodko-kwaśny Knorr. Doprowadzamy do wrzenia i stale, delikatnie
mieszajśc trzymamy na ogniu jeszcze parę minut. Danie
najlepiej na końcu doprawiać jest sosem chili i solą. Można to
też zrobić wcześniej, jednak operacja taka może spowodowac
zabicie smaku warzyw.
Podawać z ryżem.
Porcja dla 4 osób. |