KURCZAK W SOSIE SŁODKO — KWAŚNYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 3 piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 20 dag białej kapusty
  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • 1 główka brokułów
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 puszka mandarynek, brzoskwiń, ananasów lub koktajlu owocowego
  • 0,5 słoika papryczek pepperoni (czerwonych i zielonych)
  • opakowanie sosu słodko - kwaśnego Knorra (niekoniecznie)
  • sos chili
  • chili w proszku
  • masło
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szklanka ryżu
  • szklanka groszku zielonego
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego. Smażyć ok. 5 min. tak, aby kurczak lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry ząbki czosnku i łyżkę miodu. Całość smażymy na bardzo wysokim ogniu, cały czas mieszając ok. 2-3 minut, kiedy to miód zacznie bardzo sie pienić, a kurczak nabierze brązowej barwy. Zawartość patelni przerzucamy do średniego garnka.

Na tej samej patelni na odrobinie wody i masła lub oleju smażymy po kolei: pokrojoną w paski kapustę białą tak, aby się lekko zeszkliła i zmiękła; pokrojoną w cieniutkie plasterki lub paseczki marchew, posiekaną kapustę pekińską, małe różyczki brokułów. Wszystkie warzywa smażymy osobno do tego momentu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru i dodajemy do wcześniej usmażonego kurczaka.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego kurkumę. Chwilę mieszamy, aż przyprawa straci smak i zapach. Następnie wsypujemy ryż i na dużym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się zeszkli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy odrobinę soli. Dodajemy zielony groszek. Doprowadzamy całość do wrzenia na bardzo dużym ogniu (często mieszamy), a następnie zmniejszamy go do minimum i przykrywamy ryż pokrywką (nie mieszamy już ryżu w ogóle). Po ok. 20 min. woda powinna zniknąć, a w garnku utworzą się charakterystyczne otwory, przez które będzie ulatniała się resztka pary. Palcami - rozgniatając jedno ziarenko ryżu - sprawdzamy czy jest on już wystarczająco miękki. Jeśli tak, odstawiamy na bok rondelek, jeśli nie - dolewamy odrobinę wrzącej wody i znów przykrywamy.

Kiedy ryż będzie gotowy, zabieramy się z powrotem za kurczaka. Do garnka z mieszanką warzyw i kurczaka dodajemy owoce z puszki (ananasy i brzoskwinie trzeba pokroić w kostkę) łącznie z syropem. Dusimy całość przez ok. 5-10 min., a następnie dodajemy papryczki peperoni (w całości) i rozrobiony z połową szklanki wody - sos słodko-kwaśny Knorr. Doprowadzamy do wrzenia i stale, delikatnie mieszajśc trzymamy na ogniu jeszcze parę minut. Danie najlepiej na końcu doprawiać jest sosem chili i solą. Można to też zrobić wcześniej, jednak operacja taka może spowodowac zabicie smaku warzyw.

Podawać z ryżem.

Porcja dla 4 osób.


Bon appétit!

powrót do menu