KOŁDUNY LITEWSKIE

 
Składniki:   Wykonanie:
  • po 20 dag pieczeni baraniej i polędwicy wołowej
  • cebula
  • masło
  • 2 łyżki rosołu
  • sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • woda
  • sól
Z mięsa usunąć żyły i usiekać drobno tasakiem (w ostateczności można przemleć mięso w maszynce, jednak wówczas wyciska się cały sok). Drobno posiekać, albo zetrzeć na tarce sparzoną cebulę i zasmażyć z masłem na patelni. Cebulę dodać do mięsa, dodać także trochę soli, pieprzu, łyżeczkę majeranku i całą masę dobrze wyrobić na miseczce, dodając 2 łyżki rosołu, aby nie była zbyt gęsta (masa jednak nie może być także zbyt płynna). Przygotować ciasto na pierogi, zrobić z niego pierożki nadziewane przygotowaną masą mięsną, zalepić mocno brzegi, aby podczas gotowania się nie otworzyły, wrzucić na wrzącą słoną wodę i gotować, aż wypłyną na wierzch. Kołduny można serwować w rosole lub "na sucho" - polane podduszoną na patelni cebulką.

Bon appétit!

powrót do menu