KLOPSIKI

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 20 dag mięsa mielonego
  • sucha bułka
  • bułka tarta
  • m±ka
  • marchew
  • pietruszka
  • pieprz, sól
Do mięsa dodać sól i pieprz do smaku (można użyć przyprawy do mięsa mielonego np. Knorra) i rozrobić z namoczon± wcze¶niej such± bułk±. Namoczyć ręce w wodzie i formować z mięsa kulki o ¶rednicy mniej więcej 5 cm. Obtoczyć kulki w bułce tartej, wrzucić na gotuj±c± wodę (wody użyć tylko tyle, by klopsiki były zakryte) i ugotować. Rozrobić zimn± wodę z m±k±, dodać do wody z klopsikami (mieszać wodę, by nie zrobiły się kluski z m±ki) tak, by j± zagę¶cić. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew i pietruszkę. Można też tuż przed wył±czeniem do sosu dodać posiekan± natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami polanymi sosem.

Bon appétit!

powrót do menu