PIER¦ KURCZAKA Z KAPARAMI

 
Składniki:   Wykonanie:
  • piersi z kurczaka
  • m±ka
  • olej
  • masło
  • szczypiorek
  • łyżeczka kaparów
  • białe wino
  • brandy
  • gęsta ¶mietana
  • natka pietruszki
  • bulion
  • estragon, pieprz, sól
Piersi kurczaka obtoczyć w m±ce i dusić na oleju z dodatkiem masła przez ok. 3 min., przewracaj±c na drug± stronę w międzyczasie. Następnie dodać szczypiorek i kapary i dusić kolejne 5 min. Zdj±ć piersi z patelni, wlać 4 łyżki brandy, gotować na wolnym ogniu aż połowa wyparuje, dodać po 8 łyżek bulionu i wina, podgotować chwilkę i dodać 10 łyżek ¶mietany. Wtedy włożyć piersi, doprawić do smaku i dusić ok. 5 min. na wolnym ogniu. Posiekan± natk± udekorować mięso na talerzu. Podawać z ryżem lub makaronem.

Bon appétit!

powrót do menu