INDYK PO MEKSYKAŃSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 50 dag filetów z piersi indyka
  • 1/3 dużej puszki (25 dag) pomidorów bez skórki
  • puszka kukurydzy
  • 2 duże czerwone papryki
  • olej
  • oregano, chili w proszku, mielona kolendra, sól
Opłukać i osuszyć filety, pokroić na dość duże, podłużne kawałki. Posolić, mocno zrumienić na dużej patelni na połowie tłuszczu. Dokładnie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w cienkie paski (jeśli chcemy, aby danie było jeszcze pikantniejsze w smaku, możemy oprócz słodkiej papryki dodać do niego papryczkę chili). Osączyć na sitku kukurydzę. Zdjąć usmażone mięso z patelni, rozgrzać resztę tłuszczu. Wrzucić paprykę, lekko podsmażyć. Ponownie włożyć kawałki mięsa na patelnię. Wrzucić kukurydzę, smażyć składniki jeszcze kilka minut. Dodać rozdrobnione, osączone z zalewy pomidory. Doprawić do smaku suszonymi ziołami: oregano, chili oraz kolendrą. Krótko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku. Serwować z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą lub surówką z kapusty.

Bon appétit!

powrót do menu