FASOLKA PO BRETOŃSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • duża fasola, najlepiej Ja¶
  • boczek - ok. 20% ilo¶ci fasoli
  • kiełbasa
  • cebula
  • marchewka
  • bulion
  • przecier pomidorowy
  • trochę m±ki do zagęszczenie - nie zawsze potrzeba
  • papryka słodka, odrobina chili, pieprz, sól
Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia smażymy boczek i kiełbaskę, a kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy posiekan± cebulę. W garnku gotujemy fasolę w bulionie, dodaj±c przysmażon± kiełbaskę, boczek i cebulkę. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojon± w kostkę marchewkę, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zagęszczamy m±k± i przyprawiamy.

Bon appétit!

powrót do menu