![]() |
![]() |
KURCZAK W CZEKOLADZIE |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchew obrać, umyć i pokroić w
plasterki. Cebule obrać i również pokroić w plastry. W dużym garnku rozgrzać
oliwę, obrumienić na niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej
samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron na brązowo, wyjąć go, a do
naczynia wlać ocet winny i podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje.
Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulkę, marchew, przyprawy i włożyć mięso.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godz.).
Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple.
Sos : 2/3 szklanki sosu do duszenia podgrzać z czekoladą, a gdy czekolada się rozpuści dodać sok z cytryny. Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać marchewką krótko obsmażoną na oliwie. |
|||
Bon appétit! |