KURCZAK W CZEKOLADZIE

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki suszonego tymianku, 4 liście laurowe, sól
  • 4 łyżki octu winnego
  • olej
Sos:
  • 5 dag gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
  • sok z 1 cytryny
Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i również pokroić w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron na brązowo, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje. Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulkę, marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godz.). Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple.

Sos : 2/3 szklanki sosu do duszenia podgrzać z czekoladą, a gdy czekolada się rozpuści dodać sok z cytryny. Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać marchewką krótko obsmażoną na oliwie.


Bon appétit!

powrót do menu