BEUFF A LA STROGANOFF

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 25 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz, cukier
Grzyby dzień wcześniej namoczyć i pokroić w paski. Pieczarki poszatkować w plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pieczarki oraz grzyby i dusić aż będą miękkie. Dodać wodę z moczenia grzybów, bulion, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę, sól, pieprz. Sos musi być gotowy i gorący nim zacznie się smażyć mięso. Sos można zaprawić śmietaną.

Mięso pokroić w 1 cm plasty, a następnie w 1 cm paski. Obtoczyć w mące i szybko usmażyć partiami na bardzo gorącym tłuszczu. Mięso nie może puścić soków i nie może być przesmażone, gdyż będzie twarde. Dodać mięso do sosu, szybko zagotować, ale nie gotować i szybko wydać.


Bon appétit!

powrót do menu