PRODUKCJA
Ser feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem
kozim — to drugie stanowi tylko 5-10% owej mieszanki, lub tylko
z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących
lub koloryzujących.
Proces produkcji sera składa się z dwóch etapów: najpierw przez kilka
dni mleko poddawane jest różnym procedurom (np. pasteryzacja, krzepnięcie, itp.),
w wyniku których otrzymujemy ser, lecz musi on poleżeć ok. 2 miesięcy w
miejscu o temp. 1-2° C w zalewie solnej, by dojrzał. Zalewa ta powoduje, iż
ser jest "wilgotny". Po tym czasie otrzymywany jest
gotowy do spożycia ser.
POSTAĆ
Często ma kształt bochenka. Wyróżnia się białą barwą i słonym smakiem
(sól dodawana jest w celu konserwacji sera). Jeśli uważamy, że ser
jest zbyt słony wystarczy namoczyć go na kilka minut w świeżej, zimnej
wodzie lub mleku. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu
ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze.