SER FETA

Feta jest najbardziej znanym z greckich serów. Jest produkowany w całej Grecji, jednak uważa się, że najlepszy ser pochodzi z terenów północnej Grecji, a jego dzieje sięgają czasów Homera.

[historia] [produkcja] [postać] [zastosowanie] [przechowywanie] [feta a zdrowie]

HISTORIA

Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu.
Jedna z legend głosi, iż pierwszym "producentem" sera był jeden z cyklopów, który hodował pulchne owce, a ich mleko wykorzystywał do robienia sera. Ser ten odkrył podczas swojej niekończącej się podróży Ulisses.
Kiedyś był produkowany przez zamoczenie kwiatów ostu w mleku lub przez "ubicie" konarów drzewa figowego z mlekiem — soki tego drzewa powodowały krzepnięcie mleka.

PRODUKCJA

Ser feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim — to drugie stanowi tylko 5-10% owej mieszanki, lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących.
Proces produkcji sera składa się z dwóch etapów: najpierw przez kilka dni mleko poddawane jest różnym procedurom (np. pasteryzacja, krzepnięcie, itp.), w wyniku których otrzymujemy ser, lecz musi on poleżeć ok. 2 miesięcy w miejscu o temp. 1-2° C w zalewie solnej, by dojrzał. Zalewa ta powoduje, iż ser jest "wilgotny". Po tym czasie otrzymywany jest gotowy do spożycia ser.

POSTAĆ

Często ma kształt bochenka. Wyróżnia się białą barwą i słonym smakiem (sól dodawana jest w celu konserwacji sera). Jeśli uważamy, że ser jest zbyt słony wystarczy namoczyć go na kilka minut w świeżej, zimnej wodzie lub mleku. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze.

powrót na 
górę strony
 

następna strona

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.